Artikel + bild i Knallebladet nr 16, 20 april 2021 (om mig)

Ämne: Artikel + bild i Knallebladet

 

Jubileum för ordförande i lokala SRF

 

Anita Johansson började engagera sig i SRF Vara, Essunga, Grästorp redan som ungdom. Nu har hon varit ordförande i tio år och hon lyfter även synskadades frågor i sitt radioprogram Radio syn. Hon upplever att samhället förändrats, både positivt och negativt, för synskadade. 

 

NOSSEBRO – I tonåren blev jag erbjuden att spela och sjunga på en julfest, berättar Anita Johansson om hur det kom sig att hon började engagera sig i SRF (Synskadades riksförbund) Vara, Essunga, Grästorp. 

Det var på 80-talet som hon gick med i föreningen. Senare blev hon sekreterare, vilket hon var i omkring 25 år. I år firar hon jubileum som ordförande, då det blivit tio år på den posten. Gemenskapen är viktig, menar hon. 

– I lokalföreningen är det mycket att man försöker träffas och sedan brukar vi åka på resor, berättar Anita Johansson.

2020 var det dock bara årsmötet de hann med innan pandemin slog till. 

Hur det kommer sig att hon har varit ordförande i så många år kan ha olika förklaringar. 

– Nu när jag är arbetslös så kanske det är ett ställe där jag känner mig behövd, säger hon. 

 

Anita är synskadad sedan tidig barndom och hon har upplevt hur samhället har förändrats, både positivt och negativt, för personer med synskada. 

Som sjuåring fick hon resa till Stockholm för att bo på internat. Att åka ifrån sin familj och sina vänner i Nossebro var inte lätt, men på skolan fick hon lära sig punktskrift, vilket hon har haft nytta av. 

På högstadiet gick hon sedan i Nossebro. 

– Då började man med integrering så man skulle gå i seende klass. För mig var det underbart och jag har kontakt med många av mina klasskompisar fortfarande, berättar hon. 

 

Teknikens utveckling har inneburit många bra hjälpmedel för personer med synskada. 

Anita tar upp sin smarta telefon ur fickan och visar hur den är anpassad med så kallad voice over. Hon klickar med fingrarna på skärmen och en text läses upp i högt tempo, ett tempo som gör det svårt för Knallebladets reporter att höra vad som sägs. 

– Det är för att ingen annan ska kunna höra vad det är för något, förklarar Anita Johansson. 

För Anita har dock teknikens utveckling inte bara varit positiv. När regionens journalprogram byttes till ett grafiskt program kunde inte längre Anita fortsätta arbeta som läkarsekreterare. Det gick inte att använda hjälpmedel till det programmet och hon fick istället arbeta med att föreläsa och informera om synskadades vardag på bland annat skolor.

– De fick testa hjälpmedel och ha på sig speciella glasögon för att känna på hur det är att inte se alls och ha en ledsagare och gå med den vita käppen. De fick också sina namn i punktskrift. Det handlar om förståelse, säger Anita Johansson. 

Efter många turer och 38 års anställning inom Västra Götalandsregionen fick hon inte längre jobba kvar. 

– De tyckte inte att det tillhörde deras kärnverksamhet. Jag tog kontakt med facket och vi kämpade, kämpade och kämpade. Vi hade jättemycket möten och sedan slutade alltihop med att jag 2018 fick hämta min uppsägning, berättar hon.  

Samhället har blivit tuffare, anser Anita, och hon lyfter fram att arbetslösheten är hög för synskadade. 

– Det ser jag själv på min historia. Den är allt annat än rolig.

 

Anita har sökt många olika jobb för arbetsträning men hittills inte fått något ja. 

– Jag har hög kompetens men det är ingen som ger mig chansen, säger hon. 

Att hon är utan arbete betyder däremot inte att hon är sysslolös, även om den pågående pandemin så klart påverkar.

Sedan mitten på 90-talet driver hon programmet Radio syn i närradion Radio Vara.

– Det är nog min överlevare tror jag. 

I sitt radioprogram lyfter hon fram synskadades frågor. 

– Bland annat brukar de jag intervjuar få beskriva hur de ser ut, såsom längd och klädsel, som vi inte ser. Vikt brukar vara viktigt, säger jag, men det är inte alla som vill berätta det. Men det handlar om att få det visuella. 

En fråga som Anita brinner för är ledsagning. Hon tycker att det är viktigt med kontinuitet, att man inte ska behöva ha så många olika ledsagare. 

– Jag ska boka två veckor innan om jag vill ta en promenad eller hitta på någonting utan anhöriga. Jag vill gärna ha en eller två som kan ge syntolkning och beskriva kläder och färger om man är på marknad till exempel. Det förstår de inte riktigt.

 

I Radio syn intervjuar hon också personer i olika ämnen. Intervjuer med partiledarna och Carola Häggkvist hör till de mest minnesvärda. 

– Hon tog mig i handen och sa "vi sjunger också". Hon var så rolig och så trevlig! Jag har tio bilder på oss. Vi stod mitt i Vårgårda och sjöng och det var fullt med folk som ställde sig runt oss och lyssnade. 

Musiken är viktig för Anita och har funnits med henne hela livet. Hon spelar bland annat piano, orgel, dragspel, synth och gitarr samt sjunger. Hon är med i en kyrkokör och har även spelat in en skiva. 

– När pandemin är slut önskar jag få åka ut och spela igen på äldreboenden, i kyrkor och på föreningsträffar. Musiken betyder allt och sångtexterna i en låt kan vara fantastiska. 

Anita har också hand om Radio syns webbsida. 

– Man blir kanske inte profet i sin egen hemstad men det är många som har hittat min kanal faktiskt. Jag har vänner från Skåne, Norge och Tyskland som har hittat till Radio syn, berättar Anita Johansson. 

 

På frågan om hon upplever att det finns fördomar gentemot synskadade berättar Anita att många är med om att personer man möter vänder sig till den seende partnern eller ledsagaren. 

– Sedan är det väldigt vanligt att de säger "Hej! Hör du vem det är?". Det kanske är bättre att man säger "Hej", och den synskadades namn och vem man själv är. Så slipper man gå tipspromenad varenda dag och gissa. 

 

Moa Carlsson 

 

 

FAKTA

Anita Johansson

Ålder: 62 år. 

Bor: I Nossebro. 

Gör: Är ordförande i SRF Vara, Essunga, Grästorp och driver radioprogrammet Radio syn.

Familj: Har familj. 

Intressen: Träning, sång och musik, radio och ideellt arbete. 

Yrke: Arbetssökande. Utbildad läkarsekreterare, radiojournalist och informatör. 

 

BILDTEXT

Anita Johansson är både engagerad i SRF Vara, Essunga, Grästorp och driver ideellt programmet Radio syn. Just nu gör hon de flesta intervjuer hemifrån. FOTO: MOA CARLSSON

 

 

Det här inlägget postades i Press. Bokmärk permalänken.

4 svar på Artikel + bild i Knallebladet nr 16, 20 april 2021 (om mig)

  1. Kicki Granholm skriver:

    Bra artikel 👍🤗

  2. K.A. Ilo Nilsson. I Ramnes i Tønsberg kommune, Vestfold og Telemark fylke, i Norge. skriver:

    En mycket fin och trevlig artikel!
    Man får absolut en mycket bra uppfattning, om vem Du Anita är – och framför allt, vad Du står för! Bravo!

  3. Ann-Catrine Lundin skriver:

    Verkligen en fin artikel i Knallebladet om dig. Så fint att läsa.
    Kram Anki

  4. Laila Nilsson skriver:

    En mycket trevlig artikel om dig, i Knallebladet, fina Anita. Du är en intressant person och en människa med ett stort kämparglöd. Duktig och kunnig!
    Önskar du sk få mer användning för dina kunskaper inom flera olika områden.
    Säger Lycka till på din framtida väg! Fler som du behövs! Kram Laila

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *