Presentation

 

Jag är en glad tjej som har jobbat i många år som Läkarsekreterare. Tyvärr införde man ett grafiskt dataprogram så jag fick sluta då hjälpmedlen inte klarade av detta grafiska program, jag hade jobbat längst.

Jag har utbildat mej som Informatör, åker runt i skolor och visar hjälpmedel, svarar på frågor och berättar hur det är att leva som helt synskadad i vardagen. Kul att folk går in och läser och hittar min hemsida och tar kontakt. Det är viktigt med information och ökar kunskapen mellan seende och synskadade.

 

Då journalprogrammet alltså byttes ut och blev otillgängligt efter 19 år som Läkarsekreterare så tog Västragötalandsregionen sitt ansvar och jag fick börja som utbildad Informatör (föreläsare och att demonstrera hjälpmedel, berätta om attityder, fördomar och bemötande i mest skolor men också i dagliggrupper, föreningar, kyrkor m.fl. Ibland både jag spelar, sjunger, föreläser och man får testa hjälpmedel. Då jag också ju är utbildad Radiojournalist gör jag ofta intervjuer om deras verksamhet som jag besöker, så får de också ut sitt och jag mitt.

 

Jag fick också utbildas i ljudredigering, skaffa en hemmastudio, fick som helt blind lära mig sköta en egen hemsida

www.radiosyn.se

där jag helt själv kan lägga in intervjuer jag gjort, tipsa om mina radioprogram m.m och också lägga in foton på egen hand. Det är mycket att hålla i huvudet, kan ju inte klicka med musen utan får hålla tangentkommandona i huvudet. Har en talsyntes (konstgjord röst) som “talar” och en s k punktskriftsdisplay, (en bräda) där man läser punktskrift med fingrarna. Utan punktskriften vore det mycket svårt jobba självständigt, det bästa var då jag gick på internat på Tomtebodaskolan, fick åka dit som 7-åring, men det bästa var att jag fick lära mig punktskrift som jag använder dagligen.

 

Brinner för mitt jobb, tackvare hemsidan har jag fått så många kontakter. Har också askaffat en grupp Radio Syn i facebook och också skapat en sida Radio Syn som många kan följa och gilla. Detta gör att man kan känna sig social och trots att jag jobbar hemifrån har jag människor som kan följa mig och berätta vad de tycker och ge feeadback. Via hemsidan får jag också arbeten, dit jag kan komma och live få spela, föreläsa och lära hur vi synskadade har det.

 

Juni 2013 kom en ny HR-chef och i april 2014 startar möten överallt, Vänersborg, Alingsås m.m. Nu ska min tjänst som vi införde pga otillgängligt journalprogram helt plötsligt tas bort. AF betalar stora bidrag, regionen betalar inte speciellt mycket, min fam m.fl hjälper till ideellt och är ögon. Min gube Sigvard är ofta ideell fotograf och ibland andra vänner. Den uppskattning min tjänst ger är fantastisk.

 

Leif Jeppsson, Jurist SRF har skrivit skrivelse, Ordföranden i SRF Håkan Thomsson har också agerat. Media har försökt. P4 Skaraborg Sveriges Radio har haft flera inslag och Västnytt, se min sida Press på min hemsida.

 

Har nog fastnat i byråkratin.

 

Har kontaktat politiker. Bl a Johnny Magnusson, Ordförande i Regionstyrelsen i Västragötaland.

 

Siv Thuresdotter, Qoola Qvinnor har startat en namnlista som ingen vill ta emot, för att påvisa att tjänsten verkligen behövs.

 

Jag fick gå en Arbetsförmågebedömning, där fick jag rabbla siffror, sortera gem, ja, mycket konstiga tester som kändes mycket kränkande.

 

Det journalprogram Närhälsan valt använda fungerar inte för blinda, detta är kontrollerat och t o m Syncentralerna i Västragötalandsregionen har tackat nej till att använda just detta program.

 

 

 

 

Jag har gått Radiolinjen med Journalistisk inriktning på Vara Folkhögskola.
Sedan 1994 sänder jag programmet Radio Syn på Radio Vara, 87,8 Mhz men även på
www.radiovara.se
Länk
Webbradio.
På torsdagar kl 19 kan Ni höra mina program. Jag försöker alltid att man ska beskriva sitt utseende och klädsel så vi synskadade också får denna viktiga information.

Jag är aktiv i Vara Närradioförening där jag är Sekreterare.

Många intervjuer gör jag på Vara Konserthus bl a. Bokmässan har jag besökt många år.

Jag har en grupp i facebook Radio syn som alla är välkomna gå med i, där ger jag information om mina radioprogram och ni kan kommentera m.m. Det är alltid trevligt få synpunkter och kontakt med lyssnarna.:) Har ju numera också sidan Radio Syn där ni gärna får bjuda in era vänner i facebook. Jag har också en sida på twitter, är med på linkedin men tycker det är mycket otillgängligt och svårt.

 

Jag har varit med i styrelsen i SRF Vara Essunga Grästorp i25 år och varit Sekreterare hela tiden.
13 mars 2011 valdes jag som Ordförande.

Jag är cirkelledare på våra studiecirklar i föreningen. Vi anordnar resor och andra aktiviteter. Vi har bl a anordnat Ögats dag 2010 och 2012 för att öka förståelsen och kunskapen bland allmänheten.

 

Jag lär synskadade läsa dagstidning via en mobiltelefon med tal, tekniken kallas RATS. Detta var under många år. Tyvärr fick vi synskadade helt plötsligt inte fortsätta med detta men jag får ofta ändå frågor och svarar ideellt. Numera finns ju en s k daisyspelare också att läsa tidningarna i. Telefonerna var bättre, små, enkla, om man åkte tåg och buss kunde man enkelt ha med en hörlur och lyssna.

 

Jag åker ut och spelar och sjunger, ta en kontakt så kommer jag. Jag spelar i kyrkor, PRO-träffar, äldreboenden, ja, där man vill höra mej. Ofta kan man också då kombinera med att ge synskadeinformation, visa och låta folk prova hjälpmedel och få svara på frågor.:) Detta är så viktigt så detta kan man upprepa i det oändliga. Vi behöver information då det är mycket osäkerhet ute i samhället. Därför förstår nog ingen varför denna uppskattade tjänst skall läggas ner.

 

Har kontakt med ombudsman på Vision. Vi har haft två MBL-förhandlingar men sen händer ingenting. Har länge levt i en ovisshet som skapat psykisk ohälsa, oro och ångest och sömnsvårigheter.

 

Har på sidan Allmänt på min sida en inspelning ang mina år som bl a Läkarsekreterare och den behandling jag utsatts för.

 

Jag sjunger “Och jag ler fastän hjärtat det gråter” och det är väl ungefär så mitt liv ser ut idag i en oviss arbetssituation men jag vägrar ändå ge upp då jag får så mycket fin respons på mitt arbete, både i föreningen och som informatör m.m.

 

Att ha ledsagare är inte heller helt problemfritt. I min kommun, Essunga ska man boka ledsagare tvtvå veckor innan och vilken seende vet alltid vad man då vill göra. Jag har haft åtta olika ledsagare. Vi måste åka färdtjänst (taxi) eller kollektivt. Ville få ledsagare nästa torsdag men fanns ingen. Kan inte därför delta i den aktiviteten, daggruppen för daglediga då jag där måste ha med en ledsagare, så ideell hjälp har också minskat tyvärr i vårt samhälle.

 

Jag är med och leder en cirkel där jag spelar synth och sjunger på vårt äldreboende. Jag är också med i kören i Nossebro Missionsförsamling, jag spelar och sjunger också i Missionskyrkan,  som numera  heter Equmeniakyrkan Nossebro. Kören där jag är med heter Essens. Då skriver jag av texterna i punktskrift. När jag spelar ute själv måste jag ju kunna allt utantill.

 

Den 31 juli 2012 sjöng jag in en CD-skiva med fyra sånger i  Stig Sandbergs studio i Malma utanför Nossebro. CD-skivan har spelats på Radio Vara, Radio Trollhättan, Radio Lidköping och på närradion i Boden m.m. Intresset har varit stort säljer gärna min CD!.

 

Får många frågor då jag är ute och föreläser:

Det viktiga är om du träffar en synskadad, säg hej och den synskadades namn, vi ser inte dig, tala gärna om ditt namn, säg inte “Hör du vem det är”, det är inte roligt gissa. Du måste ta kontakt, även i grupper, vi kan inte ta ögonkontakt och kan känna oss utanför därför i stora samlingar.

 

Det är aldrig farligt fråga, frågar du, så svarar vi, frågornas svar leder till kunskap.

 

Detta var lite om vem jag är.

Jag är alltså rätt så aktiv. Älskar

cykla tandem, promenader, läsa böcker, lära känna nya vänner och mycket mer. Går också på gym, bastar osv. Vore kul ha väninnor i närheten som man kunde göra saker med så man ibland kunde göra saker utan fam, som alla borde få göra och inte alltid ha ledsagare som man ska planera alldeles för långt innan

 

Hoppas just Du ska gilla min sida. Kommer efter hand visa mina foton på mest folk jag intervjuar men kanske också ibland lite annat.
Ha en fin dag!

Hoppas få lite synpunkter på innehållet på sidan. Vi hörs. Det är roligt om Du vill skriva en kommentar då Du lyssnat på en intervju och tittat på mina foton. Skriv gärna en rad i min gästbok också. Du kan maila

info@radiosyn.se

 

/Anita Johansson.